Köszönetnyilvánítás

Október 11-én, vasárnap a rossz idő ellenére megrendezésre került a Gyümölcsész nap falunkban. Többen lemondták részvételüket az utolsó pillanatban, de így is több mint 100 résztvevő volt a programon. A délutáni gyerekprogramok az érdeklődés hiányában elmaradtak, de ezen kívül minden meghirdetett eleme a napnak lezajlott, és nagyon jó hangulatban telt.

Szeretném megköszönni minden nagyszékelyi segítőnek (sátorállítóknak, szakácsoknak, kuktáknak, önkénteseknek), hogy szó szerint állták a sarat, és végig kitartottak! Köszönjük a Két-Torony Faluegyletnek a szervezeti hátteret és a segítséget.  Köszönjük Klubecz Istvánnénak és az Önkormányzat dolgozóinak az eszközöket és terményeket.  Horváth Irénnek és Gyergyói Noéminek hálásak vagyunk a helyszínekért. A zalai Göcsej TA elnökének és munkatársainak köszönjük a bátorítást, segítséget és azt a rengeteg programelemet, amit magukkal hoztak. A kóspallagiaknak köszönjük önfeledt játékosságukat, mellyel lebilincselték a gyermekek figyelmét. Horváth-Szováti Györgynek hálásak vagyunk, hogy hatalmas tudásának egy részét megosztotta velünk az egészséges táplálkozásról, és megkóstolhattuk ételeit. Budapestről érkezett barátainknak is hálásak vagyunk, akik önkéntesként végig dolgozták a napot.

Köszönjük a falubeliek felajánlásait, a kóstolóból megmaradt gyümölcsök egy részét az óvodának átadtuk.

Bócsó Renáta

(Megjelent a Nagyszékelyi Hírmondó 2015. októberi számában)

Egy résztvevő családot is megkértem, pár mondatban írják le, hogy érezték magukat a programon. Íme a válaszuk:

Családommal részt vettünk a Nagyszékelyben megrendezett Gyümölcsész napon. Délelőtt érdekes előadásokat hallgattunk a madarak szerepéről a kertben, majd a vályogház építésről és fenntartásról. Ezután egy finom vaddisznópörkölt következett. Ebéd közben Horváth-Szováti György életmód tanácsadó reform ételeket készített. Nagyon tetszett a gyümölcskóstoló, ahol a falu lakosainak tájfajta gyümölcseit kóstolhattuk meg. Délután az alkalmazkodó gyümölcsészetről hallgattunk egy előadást. Ezután egy érdekes kisfilmet néztünk meg a Nemtudom szilva történetéről. Végül a visnyeszéplaki  élőfalu gyümölcsészetébe kaphattunk bepillantást, körte és almakóstolóval.

Nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük mindazoknak, akik részt vettek a szervezésben. Szeretnénk a jövőben is részt venni ilyen színes, érdekes programokon Nagyszékelyben.

Schall Attila és Mónika

Iregszemcse

(Megjelent a Nagyszékelyi Hírmondó 2015. novemberi számában)

A rendezvényen sok kép és videó is készült, melyekből a legfontosabbakat itt elérhetik az érdeklődők az aláhúzott szövegre kattintással.:

Videók: Köszönjük Nagy Sándornak, hogy kitartó munkájával támogatta a programot, és ilyen remek filmeket nézhetünk meg a témában!

Megnyitó és a délelőtti két előadás anyaga (1. Mérgek helyett madarakkal – ingyen napszámosok a kertben – Darázsi Zsolt, a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány elnöke; 2. Vályogépítés és vályogház-fenntartás – Dr. Orbánné Csicsely Ágnes)

Délutáni előadások (3. Az Alkalmazkodó Gyümölcsészet –egy út a fenntartható önellátáshoz – Lázár Péter, Göcsej Természetvédelmi Alapítvány; 4. Alkalmazkodó Gyümölcsészet Visnyeszéplakon a gyakorlatbanZaja Péter)

Rövid felvétel a terménybemutató és -kóstoló helyszínén Darázsi Zsolt jóvoltából.

Fotók: (Köszönöm Fejes Anettnak, Farkas Juditnak és párjának, Hargita Péterné Katalinnak)

Főzés. Kétféle ebéd volt, egy vaddisznó pörkölt és egy gombócokkal teli bableves. A képről a bableves készítője mosolyog ránk vissza. Sokadik jól sikerült főztje, hálásak vagyunk neki és a másik szakácsnak is. Mindkettőt megkóstoltam:) Finomak voltak!

Látványfőzés. Egy kedves barátunk, Horváth-Szováti György (életmód-tanácsadó és -terapeuta) jött el hozzánk Sopronból, és szerintem nagy sikere volt. Bár mi nem tudtuk jól kialakítani számára a főző teret, de megoldotta. Profi!:)

Poszterek és látványelemek. Egy pár értékes gondolatot próbáltunk így is áramoltatni.

Terménybemutató és -kóstoló. A program leglátványosabb része volt ez. Rengeteg helyi gyűjtésű fajtát vonultattunk fel, kár hogy nem sikerült fajtánként megörökíteni, mert akkor már lehetne is könyvet írni Nagyszékely fajtagyűjteményéről:)

Reméljük, hasznos volt a résztvevők számára, és felcsigáztuk azokat, akik nem jöttek el. Hogy jövőre lesz e, azt most nem igérhetem, de mi itt vagyunk, és 2016-ban is tervezünk nyílt napokat, illetve a pályázati program folytatódik, melynek eredményeként még lesznek hasznos programjaink.

Figyeljétek a bejegyzéseinket!