Áldott menedék

AZ EMBERHEZ MÉLTÓ ÉLET MEGVALÓSÍTÁSÁNAK KÍSÉRLETE

Gyümölcsész nap Nagyszékelyben 2015. október 11.

Szeretettel várunk minden nagyszékelyit a Két Torony Nagyszékelyi Faluegylet és a Nagyszékelyi KÖRTE közös szervezésű rendezvényére, melynek célja, hogy minél több emberhez eljusson az alkalmazkodó gyümölcsészet szellemisége és gyakorlati megvalósításának lehetőségei. Rengeteg felajánlásnak köszönhetően ez a program jelentős civil összefogás eredménye.

Szeretnénk színes szakmai programot kínálni minden érdeklődő számára, melynek segítségével bepillantást nyerhetnek az alkalmazkodó gyümölcsészet teljes rendszerébe. A gyermekek és kísérő családtagok számára könnyed, játékos tapasztalatszerzést biztosítunk.

Tolna megye összes településére küldtünk tájékoztatót, ezért várhatóan nem csak falubeliek lesznek a programokon. Ez lehetőséget ad új kapcsolatok építésére, tapasztalatcserére, tanulásra.

Helyszín: Az előadásokat az iskola épületének emeletén tartják a meghívott előadók. A többi program a Kék Háznál lesz.

Szakmai program:

8:40 Megnyitó – Klubecz Istvánné polgármester és Pintér Imre, a Két Torony Faluegylet elnöke

– civil szervezetek bemutatkozása és fontosabb témák tárgyalása poszteres formában (egész nap megtekinthető),

– terménybemutató és -kóstoló (9–14 óra között látogatható a Kék Ház oszlopos végén)

9:30 Előadás: Az Alkalmazkodó Gyümölcsészet –egy út a fenntartható önellátáshoz – Lázár Péter (Göcsej Természetvédelmi Alapítvány, Zala megye)

10:30 Előadás: Vályogépítés és vályogház-fenntartás – Dr. Orbánné Csicsely Ágnes

11:30–13:00 Látványfőzés – Horváth-Szováti György (életmód-tanácsadó, Sopron)

 

13:00–15:00 Ebédszünet

 

15:00 Előadás: Mérgek helyett madarakkal – ingyen napszámosok a kertben – Darázsi Zsolt (Göcsej Természetvédelmi Alapítvány elnöke)

16:00 Előadás: Alkalmazkodó Gyümölcsészet Visnyeszéplakon a gyakorlatbanZaja Péter (Visnyeszéplak (élőfalu), Somogy megye)

17:00 Filmvetítés a gyümölcsészet témakörében

 

Gyerekprogramok:

Délelőtt:

9–11 óra között természetes anyagokból készült szabadtéri játékok kipróbálása (Játékmesterek: Hargita Péterné és Sárközi Szilvia)

9–11 óra között Öko játék automata – ÖKOMATA (Pandal Egyesület, Kóspallag, Nógrád megye)

10:30-tól maximum 14:30-ig Ligetjárás – óriás társasjáték korhatár nélkül (Vezeti: Lázár Péter)

Délután:

13:30-tól 16 óráig „Az alkotó gyümölcsész útja” több állomáson keresztül vezeti a gyermekeket a gyümölcsészet rendszerének megismeréséhez.

16 órától játékos zenélés (Vezeti: Jagodics Edit)

17 órától interaktív mesélés (Gyergyói Noémi)


Kérem, aki kér ebédet, az szeptember 20-áig jelezze elérhetőségeim valamelyikén részvételi szándékát, és a menü jellegét (húsos vagy húsmentes). Aki tud, hozzon magával tányért, evőeszközöket és poharat, hogy minél kevesebb műanyagot használjunk a természet védelmében! Mosogatási lehetőséget biztosítunk.

Az egyik menü vaddisznópörkölt főtt krumplival. A húsmentes ebéd bableves lesz. Egy kiadós adag ára 300 Ft.

Remélem, meglátogatják programunkat!

Bócsó Renáta

Felhívás

Azzal a kéréssel fordulok az Olvasók felé, hogy járuljanak hozzá a rendezvény színvonalához olyan fajtákkal, melyeket saját kertjükben termeltek meg. Egy fajtából egy-két kg elegendő. A terményhez odaírjuk a termelő nevét, és ha tudja, akkor a fajta nevét is. A nyers termés mellett néhány olyan feldolgozott terméket is szívesen látunk a bemutatón, melyek nem szokványosak, és szívesen megkóstoltatná másokkal.

Kérjük, ha van finom házi szörpjük, adományozzanak a rendezvénynek egy üveggel belőle, hogy artézi vizünk mellett változatos üdítő kínálattal várhassuk a résztvevőket. Ezekhez ingyen juthatnak hozzá a pohárral érkezők.

Felajánlásaikat a rendezvény napján 8:00-tól 8:30-ig vesszük át a Kék Háznál.

Önkéntes segítők jelentkezését várjuk a rendezvényre, akik vállalnának 2-3 órás segítségnyújtást. Szükség lenne konyhai segítőre (3-4 fő), kóstoló előkészítőre és kóstoltatóra (2-3 fő), játékok lebonyolításához is kellene segítség (2-3 fő). A részleteket a következő hetekben fogjuk kidolgozni, de a jelentkezéseket fogadjuk előre, ettől függetlenül is. Segítő szándékukat köszönjük! Ha kérdésük van, keressenek meg bátran.

Bócsó Renáta

(Elérhetőségeim: 06-70-429-3843; neonata@freemail.hu; Dózsa György utca 15.)

Egy nagy emberre, Holly Lászlóra emlékezünk

Dr. Holly László búcsúztatója

Meglepett bennünket a felkérés, hogy írjuk Dr Holly László búcsúztatójára szövegét, hiszen csak 5 év volt az életünkből, amit az Agrobotanikai Intézet munkatársaként töltöttünk mindketten laborvezetőként. Minden esetre a búcsúbeszéd megírása közben sok emlék jutott eszünkbe a múltból, számot vethettünk: Honnan is indultunk, és most hol tartunk.

Éppen egy helyi gyűjtésű szárazbab tájfajtát fejtettem ki, és gondolkodtam, milyen búcsúszó lenne a legalkalmasabb, amikor a fél éves kislányom odamászott hozzám, az edény szélébe belekapaszkodott, és lelkesen nyúlkált az edény alján lévő magtengerbe.  Ahogy egyre nagyobb lendülettel próbált belemarkolni, látszott rajta az az emberben lévő ősi kötődés a magocskákhoz. Örülök, hogy ő ezt már ilyen fiatalon megélheti, és mi igyekszünk termékennyé alakítani az ő lelkét, hogy a magocskák később ki tudjanak csírázni benne. A hála érzése kerített ekkor hatalmába.

Igen! Hálával tartozunk Dr Holly Lászlónak azért, hogy a tájfajták megőrzésével kapcsolatosan felfedett olyan jelentős összefüggéseket, melyek egy életre meghatározták feladatunkat, irányultságunkat, még ha nem is maradtunk az Intézet munkatársai.

Eszembe jutottak az Igazgató úrral töltött órák, amikor irodájában hosszúra nyúló beszélgetéseket folytattunk. Rövid kérdéseimre rengeteg élettapasztalat, meglátás jött válaszul, és én hallgattam. Bevallom, fiatal koromból adódóan nem mindig értettem a lényegét, csak azt éreztem, hogy valamire rá akar vezetni. Attilának is hasonló élményei voltak azzal a különbséggel, hogy ő tudott olvasni a sorok között, és mindig nagy tettrekészséggel vágott bele egy újabb kísérletbe az inspiráció hatására. A kíváncsiság, a megértés vágya hajtott engem is. Később igyekeztem Attilával együtt bemenni hozzá, hogy egy ”értő ember” segítségével jussak közelebb a megoldáshoz, mondanivalójának megértéséhez én is. Ezen az emléken tűnődve elmosolyodtam. És ezzel majdnem egy időben eszembe jutott a magvetőről szóló példabeszéde Jézusnak. Mely így hangzik:

1Egyik nap Jézus kiment a házból és leült a tó partján. 2Nagy tömeg gyűlt köréje, ezért beszállt egy bárkába és leült, a tömeg pedig a parton maradt. 3Ekkor példabeszédekben sok mindenre tanította őket, mondván: "Íme, kiment a magvető vetni. 4Amint vetett, némely szem az útszélre esett. Jöttek az égi madarak és fölcsipegették. 5Más mag köves talajba hullott, ahol nem volt neki elég föld. Gyorsan kikelt, mert nem volt mélyen a földben. 6Amikor azonban forrón tűzött a nap, elszáradt, mert nem volt gyökere. 7Ismét más szúrós bogáncsok közé esett. Amikor a bogáncsok felnőttek, elfojtották. 8A többi jó földbe hullott s termést hozott, az egyik százszorosat, a másik hatvanszorosat, a harmadik meg harmincszorosat. 9Akinek füle van, hallja meg!"

Igen! Dr. Holly László egy magvető volt, aki imádta a munkáját, látta a benne rejlő értékeket, és ezt a fiataloknak is próbálta átadni. De nem mindenki hallotta ki mondandójából az üzenetet, és nem mindenki választotta a helyes utat.

Igazgatói székében ülve nem volt lehetősége kutatói munkát végezni, amit annyira szeretett. Vezetőként áldozatot kellett hoznia az Agrobotanikai Intézetért, a tájfajták megőrzéséért a nehéz időszakokban. Talán áldozatkészségére utal vezetéknevének jelentése is, hiszen Holly angolul nem más, mint krisztustövis. És mint egy viharba került hajó kapitánya, ki felelősséggel tartozott emberei sorsáért, mindvégig kitartott a vihar alatt. Majd mikor partot értek, és lába újból termékeny talajra lépett, egyből szeme csillogása azt tükrözte, itt a lehetőség a magvetésre.

Az ősi kapcsolat ember és mag között mindenkiben jelen van. Holly László, mint magvető mindenkinek adott magvas gondolatokat ennek felelevenítésére. Tegyünk hát érte, hogy munkája és áldozata ne legyen hiábavaló!

E megemlékezés során próbáljuk átélni, átérezni mindannyian a bennünk élő szikrát és az ezzel kapcsolatos körfolyamatot. Segítségül hívjuk Tolcsvay László: Magyar Mise című művének részletét. (Ismételjük el háromszor:)

 

Földből a magba,

magból a szárba,

szárból a virágba,

virágból kalászba,

kalászból kenyérbe,

kenyérből testembe,

testemből lelkembe,

lelkemből lelkedbe

fény tűz lángol, parázson táncol,

fény tűz lángol, parázson táncol,

Föld felett nap kél,

nap után hold kél,

földről az égbe,

mennyből a földre.

idehozom, odaadom,

idehozom odaadom.

Tisztelettel és hálával búcsúzunk most Dr Holly Lászlótól. Megőrizzük emlékezetünkben! Szeretnénk megköszönni neki mindazt, amit adott nekünk. Elvetett magjait tovább neveljük, hogy életerős növények fejlődhessenek belőlük, melyek képesek termést és magokat érlelni. Ezeket próbáljuk mi is tovább adni, így biztosítva az élet körforgását.

Talán ennek tudatában könnyebb elfogadni távozását e földi létből.

Itt van az életem, eléd hozom!

Testem és vérem feláldozom!

 

Válasz:

Új szövetségre a lelked talál,

áldozatod megváltás, nem halál!

Bócsó Renáta és Juhász Attila

Nagyszékely