Idén nagyon különleges nyílt napunk volt április 23-án. A Göcsej TA Gyümölcsészháló című pályázatának záró akkordja volt ez a nap, amikor is az összes gyümölcsész bemutatókert egyszerre volt látogatható az egész Dunántúlon. Kapunkat 9 órakor nyitottuk meg a látogatók előtt, akik izgatottabbnak tűntek olykor mint én magam.

A nyílt nap nem volt idegen dolog számunkra, hiszen évek óta ilyen rendszerben fogadjuk az érdeklődőket, és mutatjuk be életmódunkat, kertünket. Az volt a szokatlan számunkra, hogy egy egész napot kellett kitöltenünk programmal, és nem láttuk előre, hogy a bevont szereplők (vásárosok és programadók) illetve a látogatók egymásra találnak e. Mini vásárunkat alkotta Nagy Sándorné, helyi szövőnő portékái, Szakáll Margó befőttjei és fűszerei, Kolozsi Anna kecsketejből készült sajtjai és egyéb termékei, végül a mi lekvárjainkról, aszalványainkról se feledkezzünk meg. A pályázatban készített füzetek és Gyümölcsész Hírmondó színesítették a kínálatot.

A pajtánkban kialakított nyári konyha a vásár mellett lehetőséget adott a salátakészítésre. Háromféle nagyon finom salátából válogathattak a résztvevők, melyeket Gyergyói Noémi készített el. Az alapanyagokat a vegyszermentes kertünkből frissen szedtük. Sok finom háziszörpből is válogathattak az édesszájúak. Fenyőrügy zselé, meggy-, málna-, mirabolán (cseresznyeszilva) szörp volt a kínálatban.

A kaszálón állítottunk fel egy nagy sátrat a Dunaújvárosról érkező Ökologistic Természetvédelmi Alapítvány számára, akik főleg gyerekprogramot hoztak, hogy családi nappá válhasson ez az alkalom. Rengeteg újrahasznosítási ötletet láthattunk!

Ezen kívül felnőttek számára is hoztak látnivalót. Az ő nevükhöz kötődik a Hangák nevű kezdeményezés, mely a háztartás zöldítését célozza meg több szempontból (magyar gyártó, közösségi rendelés, biológiailag lebomló alapanyagok stb.). Elhozták termékeiket, helyben is lehetett vásárolni tőlük.