Áldott menedék

AZ EMBERHEZ MÉLTÓ ÉLET MEGVALÓSÍTÁSÁNAK KÍSÉRLETE

Zöldségek magfogása a gyakorlatban I. rész

2016. július 8-10.

Lehetőséget szeretnénk biztosítani az érdeklődőknek, hogy tapasztalatainkból, tudásunkból  merítkezve bátrabban fogjanak hozzá zöldségeik magfogásához, hogy ez által saját kezükbe vehessék családjuk ellátását, segíthessék a fajtát a tájhoz való alkalmazkodásában, tulajdonságainak javításában.

Érkezés: július 8. péntek

16 órától szállásfoglalás

18 órától kertnézés: Erdőkertünk és zöldségesünk megtekintése, a zöldségnövény tájfajták belehelyezkedése a rendszerbe

19 órától batyus vacsora, utána kötetlen beszélgetés

július 9. szombat

9-ig batyus reggeli

9-13 óra között a hagymafélék termesztése és szaporítóanyagainak megfogása, tisztítás, tárolás

13-14 óra között vegetáriánus meleg ebédet biztosítunk

14-18 óra között a két éves zöldségnövények (pl.: cékla, gyökérzöldségek, téli retek stb.) termesztése, átteleltetése, magfogása

19 órától között batyus vacsora, utána kötetlen beszélgetés

július 10. vasárnap

9-ig batyus reggeli

9 órától kertnézés: magfogások megnézése a kertben

10-13 óra között a rövid tenyészidejű növények (pl.: borsó, nyári retek, saláta stb.) termesztése és magfogása és a vetőmagok tisztításának lehetséges módjai és a tárolás sarokpontjai

13-14 óra között vegetáriánus meleg ebédet biztosítunk

Szállás:

  • Van lehetőség a faluban vendégfogadásra alkalmas házban megszállni (ágy, villany, fürdőszoba, angol WC) 2500 Ft/fő/éj áron. Kapcsolattartó: Horváth Irén: 06-20-2584-695
  • 2-3 személy részére a helyszínen saját házunkban (ágy helyett matrac, alomszék, villany, kerti zuhany, lavór) 1000 Ft/fő/hétvége
  • Sátorhelyet tudunk biztosítani ingyen!

Étkezés:

A reggeli és a vacsora batyus, ami azt jelenti, hogy mindenki hozzon magával annyi ételt, amennyit elfogyasztana. Mindezt közös asztalra tesszük, és mindenki kedvére válogathat a kínálatból.

Az ebéd húsmentes lesz. Az alapanyagokat saját vegyszermentes kertünkből szedjük le. Egy bőséges adag ára 600 Ft.

Fontos információk:

A képzés 4 fő jelentkezése esetén indul! Maximális létszám 15 fő.

Az részvételi díj a teljes hétvégére személyenként 5.000 Ft, de a jelentkezők létszámától függően arányosan csökken. (A szállás és étkezés ára még ehhez hozzáadódik!)

Minden jelentkező 3 féle zöldségmagot is választhat ajándékba.

 

Érdeklődni lehet Bócsó Renáta 06-70-429-3843 vagy a neonata@freemail.hu e-mail címen.

Idén a következő képzésünk szeptemberben lesz, melynek témája felöleli a most kimaradó fontosabb zöldségnövények magfogását!

 


Élménybeszámoló egy különleges ajándékról

2015. szeptemberében történt

 

Tavaly nyáron felhívott Nemesbüki Mária egy érdekes kéréssel. Három napra eljönnének hozzánk Nagyszékelybe önkénteskedni, és egyben ez lenne az idősebb fia szülinapi ajándéka is. Több éves tapasztalatunk az önkéntesfogadásban óvatossá tett. Hiszen azért hirdetünk minimum egy hétre alkalmakat, mert idő kell ahhoz is, hogy valaki beleszokjon a helyszín adottságaiba, nem is beszélve a körfolyamatok átlátásáról, megoldási mechanizmusairól. És egyből hárman? Mi csak két embert tudunk kényelmesen elhelyezni!....

Aztán átérezve a dolog romantikáját belementünk a dologba, bár nagy kérdőjel volt bennünk, hogy tudunk e ténylegesen a munkára is koncentrálni, koordinálni három embert. Próbáltuk nem túlgörcsölni, és olyan feltételeket szabni a különleges kérésnek, hogy ne nagyon csússzon vendégeskedésbe az önkénteskedés. Ez mindenképpen a mi feladatunk volt, hiszen tőlük nem volt elvárható, hogy helyismeret nélkül erre készülni tudjanak.

Hogy hogyan is alakult ez a hétvége? Nagyon jól! Találkoztunk három nagyon különleges emberrel, akik sok új gondolattal gazdagították életünket, miközben rengeteget segítettek.

Máriával azóta is tartjuk a kapcsolatot, ő pedig mindig beszámol fiai életében bekövetkező változásokról.

Olvassátok el Mária beszámolóját is a lelkes és kitartó szervező oldaláról!:

Tavaly augusztusban töltötte be elsőszülött fiam a 30. évét. Gondoltam, ezen van mit örömködni; nekem nagy dolog, hogy anya lettem annak a forró augusztusnak idusán, neki meg mégis csak kerek évfordulója lesz - ünnepeljünk hát együtt, méltóképp.

Na de mi az, ami valami extra, emlékezetes és közös? Rövid gondolkozás után megint oda lyukadtam ki, hogy az élmény. Hóhó, utazás! Hova? Az biztos volt, hogy hárman, a két fiammal, de mi legyen a célpont? Jöttek is csőstül az ötletek, de egyik sem csigázott fel igazán, mert az is biztos volt, hogy három napnál hosszabb időre nem tudunk elmenni, ami korlátozta a lehetőségeket. Segítségül hívtam kisebbik fiamat, aki fél perc gondolkozás után vágta rá: belföld, valami önkéntes munka, permakultúra! Mindez azért volt neki ilyen evidens, mert a bátyja régóta kokettált a lehetőséggel és rokonszenvezett az életmóddal és a termelés ezen módjával. A kérdés azonnal eldőlt, de meg nem oldódott.

Lássuk, mit kínál a WWOOF? Hát permakultúra ügyben nem sokat, aztán meg ami van, az is 1-3 hétre szólna. Így aztán a fotók alapján rangsoroltam, hogy melyik az a szép és vonzó környék, ahol elkezdjek - valami külön utakon járva - kikönyörögni egy 3 napos ízlelgető hétvégét. A kör szűkült - Nagyszékely lett szívem titkos vágya.

Mivel a tagokkal a WWOOF Hungaryn keresztüli kommunikáció regisztrációhoz van kötve, amihez nem fűlött a fogam, írtam a “kapcsolat” címre egy emailt, ahol leírtam a helyzetünket születésnapostul, háromnapostul, permakultúrástul, mindenestül, és kérdeztem, tudnának-e ajánlani Magyarországon valakit, aki befogadna minket ilyen feltételekkel. Mivel nagyon rákattantam gondolatban Nagyszékelyre, a biztonság kedvéért elküldtem a segítségkérő levelemet az ottani polgármesternek is, akitől a permakultúra említése nélkül azt kérdeztem, hol lehetne a faluban rövid ideig önkénteskedni. Sokáig egyik helyről sem jött válasz, aztán végre, pár nap különbséggel mindketten írtak. És láss csodát: minden út Nagyszékelyre vezet!! Mind a két forrásból a Bócsó Renáta-Juhász Attila házaspárt ajánlották, őket, akiket én már kinéztem. Nagy volt az örömöm, félsikernek könyveltem el, de vajon tudunk-e egyeztetni velük?

Levelezésbe kezdtem Renátával, aki nyitott volt a dologra, átérezte a célunk lényegét, kedvesen fogadta a születésnapozás ezen módját, és felajánlott egy szeptemberi hétvégét, amikor a négy fős családjuk szívesen fogad minket. Úgy éreztem, kicsit félve említi, hogy villanyfény nélküli, nyitott pajtában kéne aludnunk szeptember közepe után, fürdőszoba nincs, hideg zuhany is csak a szabad ég alatt, akárcsak az alomszék (aminek szagtalan, hamuval és szénával beborított tartalma természetesen a permakultúrás körforgás része). Nekem egyre jobban tetszett a kalandos őszözés gondolata, és töprengés nélkül rámondtam az OK-t, majd részletekről is váltottunk leveleket. Két kisgyerek, betakarítási szezon eltevéssel, tartósítással fűszerezve, közös főzés és kemencében kenyérsütés - ezek voltak a mézesmadzagok.

És eljött a születésnap. Fiamnak talányos képrejtvénnyel kellett megfejteni az ajándék tárgyát, ami könnyen ment, majd egy óriási torta volt a pont az i-re, amin marcipánból volt megjelenítve, amint hárman múmia hálózsákokban alszunk a pajtában. A siker itt kezdődött.

A folytatásra egy hónapot kellett várni, de eljött az is: egy péntek délben megérkeztünk Nagyszékelyre, épp a terített asztal mellé.

A család közvetlensége megkönnyítette az első percek furcsa nehézségeit. Az életmód, a természetközelség, a puritanizmus, a gazdaság, a környék, a jó levegő, a frissen szedett bio zöldségekből sparhelten készült ételek a pesti civilizációból egy egészen más világba repítettek minket. Minden kicsit olyan volt, mintha nem is a 21. században lennénk mindössze 2 órányi autóútra egy világvárostól.

Mert a permakultúra nem csak egy gazdaságos, környezettudatos, egészséges gazdálkodási módszer, hanem egy  gazdaságos, környezettudatos, egészséges életmód is, amiből a civilizáció sok eleme ki van iktatva és amiben a látható dolgokon kívül fontos szerepet játszik a közösségépítés, az egymásra figyelés, az összetartás, magyarul az ember módjára élés számos, lassan feledésbe merülő kritériuma is.

Még pár szót a dolgos napokról: leszedtünk, kiástunk, begyűjtöttünk, válogattunk, daraboltunk, aszaltunk, befőztünk (mindezt folyóvíz nélkül), paradicsommagot zacskóztunk, főztünk, kenyeret sütöttünk, beszélgettünk, barátkoztunk, babáztunk, falu-sétát tettünk és csodálkoztunk, hogy kora reggeltől estig non stop van teendő (nem csoda, ezer féle növény, nagy ház, mellesleg építkezés, két gyerek) - nincs megállás és mégis nyugi van, béke van, tökéletes munkamegosztás és irigylésre méltó összhang és a háziak, valamint a háziak és a természet közt.

Ezt egy magamfajta városi ember el sem tudja képzelni. Ha mégis belelát egy szerencsés hétvégén, csak ámul, és utána hetekig van min gondolkoznia! Őszintén ajánlom mindenkinek szeretettel, hogy próbálja ki - tanulságos, megnyugtató, reménytkeltő és egész egyszerűen: JÓ!Mindennapi kenyerünk

Május 21-én először vezettem le egy szervezett kenyérsütéses programot. Ilyen alkalmak megszervezése valójában régóta dédelgetett álmom, és ez volt a próba. Tapasztalatom volt már közös kenyérsütésekkel kapcsolatosan. Volt, amelynél hasonló lelkülettel igyekeztük gyúrni a tésztát is. De olyan még nem volt, hogy a kenyérrel kapcsolatos hagyományokat, szimbólikákat adtam volna át. És a legkényesebb dolog az időzítés volt, hogy vajon mondandóm bele fér e a kelesztési időbe, és hogy kellően összeszedett és érthető leszek e.

Azt gondolom így utólag, hogy nagyon jót tett, hogy ismerősök jöttek el erre az alkalomra, nem pedig idegenek. Szeretem, amikor emberek együtt mozdulnak, egy célért tesznek, még ha az a cél nem is nagyobb egy ebéd igényes elkészítésénél.

Jelentem: Minden terveim szerint sikerült!

Köszönöm a résztvevőknek, hogy eljöttek, és ez által fejlődhettem a kenyér témában.

Köszönöm, hogy befogadtátok gondolataimat.

Kívánom, hogy a magkovász mindannyiótok családjának összetartó ereje legyen!


Kívánom, hogy a hallottak hatására ki tudjatok bontakozni nőként, feleségként, anyaként, tudjátok megbecsülni a konyhában eltöltött időt, ahol mostantól a misztériumok hatját majd át ételeiteket. Ez által gyógyíthatjátok, segíthetitek családotokat és önmagatokat.

Jó utat kívánok ehhez a felfedező utazáshoz!