Áldott menedék

AZ EMBERHEZ MÉLTÓ ÉLET MEGVALÓSÍTÁSÁNAK KÍSÉRLETE

Zöldségek magfogása a gyakorlatban II.

2016. szeptember 16-18.

Lehetőséget szeretnénk biztosítani az érdeklődőknek, hogy tapasztalatainkból, tudásunkból  merítkezve bátrabban fogjanak hozzá zöldségeik magfogásához, hogy ez által saját kezükbe vehessék családjuk ellátását, segíthessék a fajtát a tájhoz való alkalmazkodásában, tulajdonságainak javításában, megőrzésében.

Érkezés: szeptember 16. péntek

16 órától szállásfoglalás

18 órától kertnézés: Erdőkertünk és zöldségesünk megtekintése, a zöldségnövény tájfajták belehelyezkedése a rendszerbe

19 órától batyus vacsora, utána kötetlen beszélgetés

szeptember 17. szombat

9-ig batyus reggeli

9-13 óra között a legfontosabb kertészeti növények termesztése és szaporítóanyagainak megfogása, tisztítás, tárolás I. rész

13-14 óra között vegetáriánus meleg ebédet biztosítunk

14-18 óra között a legfontosabb kertészeti növények termesztése és szaporítóanyagainak megfogása, tisztítás, tárolás II. rész

19 órától között batyus vacsora, utána kötetlen beszélgetés

szeptember 18. vasárnap

9-ig batyus reggeli

9 órától kertnézés: magfogások megnézése a kertben

10-13 óra között a legfontosabb kertészeti növények termesztése és szaporítóanyagainak megfogása, tisztítás, tárolás III. rész

13-14 óra között vegetáriánus meleg ebédet biztosítunk

Szállás:

  • Van lehetőség a faluban vendégfogadásra alkalmas házban megszállni (ágy, villany, fürdőszoba, angol WC) 2500 Ft/fő/éj áron. Kapcsolattartó: Horváth Irén: 06-20-2584-695
  • 2-3 személy részére a helyszínen saját házunkban (ágy helyett matrac, alomszék, villany, kerti zuhany, lavór) 1000 Ft/fő/hétvége
  • Sátorhelyet tudunk biztosítani ingyen!

Étkezés:

A reggeli és a vacsora batyus, ami azt jelenti, hogy mindenki hozzon magával annyi ételt, amennyit elfogyasztana. Mindezt közös asztalra tesszük, és mindenki kedvére válogathat a kínálatból.

Az ebéd húsmentes lesz. Az alapanyagokat saját vegyszermentes kertünkből szedjük le. Egy bőséges adag ára 600 Ft.

Fontos információk:

A képzés 4 fő jelentkezése esetén indul! Maximális létszám 15 fő.

A részvételi díj a teljes hétvégére személyenként (4 fő esetén) 5.000 Ft, de a jelentkezők létszámától függően arányosan csökken. (A szállás és étkezés ára még ehhez hozzáadódik!)

Minden jelentkező 3 féle zöldségmagot is választhat ajándékba.

Jelentkezési határidő: szeptember 12. (hétfő)

Érdeklődni lehet Bócsó Renáta 06-70-429-3843 vagy a neonata@freemail.hu e-mail címen.

Gyümölcsész kiadványok

A tavasszal lezárult  Gyümölcsészháló című pályázatnak több kiadvány is szerepelt a terveiben. Ezek megvalósultak maradéktalanul.

A legelső volt a sorban az Ingyen napszámosok, vagyis a kertünk és környezetünk hasznos állatai.

A második a program során létrejött bemutatókertek múltját, jelenét mutatja be, gyűjtötte egybe:

A harmadik Horváth-Szováti György tollából a Gyümölcsészkonyha. Gyuri régóta kutatja az egészséges táplálkozás módját, vegetáriánus sportember, kinek a szemlélete nagyon jól passzolt a gyümölcsészet szellemiségéhez, miszerint szezonálisan, változatosan, jó minőségű alapanyagokból (a saját kertünkből) kellene élelmünket minél kevesebb művelettel előállítani. Gyuri a tavalyi gyümölcsésznapunkon a látványfőzésre lett meghívva Sopronból, és felkeltette az érdeklődését a Göcsej TA munkatársainak. A programsorozatban több megyében is elhívták utána látványfőzést csinálni, és a kiadvány elkészítésére is felkérték. Kiderült, épp gyűjti az anyagot egy saját könyv megírásához. Reméljük, hamarosan azt is reklámozhatjuk!:)

A negyedik az Első zalai gyümölcsészkönyv című kiadvány aszalásról szóló fejezetét tartalmazza bővített kiadásban aszalókemence tervrajzzal.

Az ötödik egy szemléletformáló kiadvány a talaj éltetésével kapcsolatban kifejezetten kiskerteseknek. Attila sokat dolgozott rajta! Egyetemi tanulmányainktól már régen elrugaszkodtunk, de még így is sok új kutatás nagy változásokat idézett elő eddigi világképünkben, ezért hát mindenkinek kötelező olvasmány!:)

Akinek felkeltették az érdeklődését a füzetek, és szeretne kézbe vehető papírformában hozzájuk jutni, vegye fel velünk vagy a Göcsej TA-val a kapcsolatot. E-mail címünket megtaláljátok az Elérhetőség fül alatt az oldal tetején!

Akiknek letölthető formában is megfelelnek a kiadványok, akkor a linkre kattintva látogassák meg a Göcsej TA honlapját: http://www.gocsejta.hu/index.php/kiadvanyok

Itt sok már érdekes anyagot is találhattok, érdemes körülnézni a filmek és egyéb hasznos anyagok között is. A pályázat keretében a Gyümölcsész Hírmondót is elindították, reméljük, lesz folytatása is. Ezekbe is olvassatok bele!

A pályázat lezárása közben a Göcsej TA másik projektjében nyomtatásra került a Göcsej és Őrség hagyományos almafajtái után a körtefajták felmérésének eredményei is. Ez is beszerezhető nálunk! Ára 2100 Ft.