Áldott menedék

AZ EMBERHEZ MÉLTÓ ÉLET MEGVALÓSÍTÁSÁNAK KÍSÉRLETE

Megrendelhető programok 2017-ben

A 2015-2016-os években a Göcsej TA pályázatának hatására sok előadást tartottam a képzéseken az ország több területén. Ezeket szeretném elérhetővé tenni azok számára, akik előadót keresnek az alábbi témákkal kapcsolatosan. :

Kertészeti növények vegyszermentes termesztése és magfogási praktikái kiskertekben

Kertészeti tájfajták megőrzése, szerepük az önellátásban

10 év gyümölcsészeti tapasztalata, egy szántó erdőkertté alakítása képekben

Ezek nem címek, csak témák. Az érdeklődők programjához igazítható a hangsúly. A díjazás az útiköltséget és az előadói díjat tartalmazza megegyezés szerint. Számlaképes vagyok!

Magbörzékre szívesen viszem el (útiköltség térítése esetén) felesleges magjainkat olyan fajtákból (zömében tájfajták), melyeket már évek óta mi tartunk fenn vegyszermentes körülmények között.

Az érdeklődők keressenek az "aldottmenedek.kukac.gmail.com" címen.

Juhász Attila

Magház 2017

Február végén tartottuk meg Nagyszékelyben a szokásos magbörzénket. A hangulat megint családias volt, sok barátunk eljött, jól éreztük magunkat.

Aki lemaradt, az se csüggedjen! A MAGHÁZ honlapján (http://maghaz.hu/) tud keresni az idei magfeleslegünk között "neonata" felhasználó név alatt. A tájfajtákból, melyekről több éve mi fogjuk a magot, kipróbálásra alkalmas magmintákat (kb. 10 szem) tudunk küldeni pénzmentes alapon. Ennek célja, hogy a nálunk jól működő fajtákat kipróbálhassák mások is más tájegységekben. Ha beválik náluk is (3 év kell a fajtának az átálláshoz!), akkor tartsák fenn, és népszerűsítsék! Minden érdeklődő 6 fajtát kérhet a raktáron lévő készletből. Figyelem!: A honlap a már kifogyott fajtákat is tartalmazza, hogy ne kelljen újból feltölteni őket. Jelzi viszont, hogy épp van e.

A magház honlapjáról a kapcsolatfelvétel is elindítható, hiszen pont a kapcsolatok építése az egyik fő célja. Magfogási praktikákról is talál az érdeklődő hasznos anyagokat.

(Szoktunk képzéseket is szervezni kertészeti növények kiskertes magfogásával kapcsolatosan. Idén Nagyszékelyi helyszínnel nem tudunk biztosítani ilyen lehetőséget, de ha meghívnak bennünket, előadást tudunk tartani a témában.)

Ha megírta nekem, mire van szüksége, és visszaigazoltam, hogy tudom teljesíteni a kérést, akkor már csak egy felbélyegzett borítékot kell küldenie, hogy a postaköltség ne minket terheljen.

Jó böngészést kívánok, mint a MAGHÁZ csapat egyik tagja.

Önkéntes segítők jelentkezését várjuk!

Kedves Olvasó!

Rövid bemutatkozás azoknak, akik nem ismernek minket.

Négytagú a családunk (Nagyobbik lányunk 5 és fél éves, a kisebbik 2 éves). Nagyszékelyben, Tolna megye északi részén lakunk 2007 óta. Permakultúrás és gyümölcsész elvek szerint alakítjuk életterünket amennyire tőlünk telik. Szerény, sokak számára puritán életformát választottunk, önellátásra törekszünk. Ez mellett tájfajta-megőrzéssel foglalkozunk, főleg zöldség és gyümölcsfajták kapcsán.


Az eddigi évek pozitív tapasztalata alapján idén is szeretnénk segítőket fogadni.

Íme a felhívás:

Segítőkész, lelkes, cselekvő típusú emberek jelentkezését várjuk, akik májustól szeptember végéig 1 vagy 2 hetet nálunk szeretnének tölteni, hogy belelássanak és kipróbálhassák ezt az életformát.  Idén a kertészkedés és programok szervezése mellett az építkezésre is komoly hangsúlyt fektetünk. Ezért olyan férfiak jelentkezését várjuk, akik szeretnének megtanulni sárral dolgozni. A háztartás vezetéséhez hölgyek jelentkezését várjuk. Két embert tudunk egyszerre elszállásolni, ezért párokat is fogadunk!  Megpróbáljuk a jelentkező készségeihez, érdeklődéséhez igazítani a munkákat, amennyire ez lehetséges.

Szállást házban tudunk biztosítani (csak matrac van!), fürdési lehetőség kinti zuhany napkollektorral, alomszék kint és bent egyaránt, napi három húsmentes étkezés. A szálláson és étkezésen felül a rendelkezésünkre álló anyagi javainkból származó juttatásokkal is próbáljuk meghálálni majd a segítséget. Napi minimum 5 óra aktív segítséget kérünk, a nap fennmaradó részével mindenki szabadon gazdálkodik. (Javasoljuk például a környék túraútvonalait, helyi értékek megtekintését, a faluközösség más tagjainak megismerését stb.)

A segítő beleláthat a vidéki életbe, az önellátás egy szintjébe, egy helyi energiaforrásokra és a kétkezű munkára alapozódó munkamenetekbe, a zöldség- és gyümölcstermesztésbe, feldolgozásukba, permakultúrás és gyümölcsész életmódba, tájfajta megőrzésbe stb.

Kérünk minden jelentkezőt, írjon egy rövid bemutatkozó levelet, és hogy milyen
időintervallum felelne meg számára. A levél Tárgyához írd be: "tapasztalatszerzés"
Elérhetőségünk: Bócsó Renáta : aldottmenedek@gmail.com

Megtalálsz bennünket a wwoof Hungary rendszerében is, azon keresztül is bejelentkezhetsz! http://www.wwoof.hu/host-list/80360-aldott-menedek/

Juhász Attila és Bócsó Renáta

Nyílt napok 2017-ben

Ahogy a tavalyi évben, idén is szervezünk nyílt napokat. Területünk alakulását jelenleg két fő irányzat motiválja. Az egyik a permakultúra, másik az alkalmazkodó gyümölcsészet elvrendszere. Tagjai vagyunk a több megyét érintő, a tavalyi évben indult Nyitott Kertek programnak, melyen belül jelenleg az egyetlen tolna megyei gyümölcsészeti bemutatókert vagyunk. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a gyümölcsészet, azon belül is egy cseperedő erdőkert rendszerébe, munkálataiba stb. szakmai körbevezetés és kötetlen beszélgetés formájában. Idén először a délutánba nyúlnak a programok, ugyanis bővül egy konkrét téma körüljárásával, tapasztalatcserével. Tevékenységünkről, területünkről illetve a többi kertről a linkre kattintva olvashatnak az érdeklődők.

Ha meglátogatna minket, ne habozzon, jöjjön el egyik nyílt napunkra, mert soron kívül nem vagyunk látogathatók.

Időpontok:

1. május 20. szombat: Beszélgetés a talajtermékenység

fenntartásáról, talajéltetésről

2. július 15. szombat: A gyermekek és az önellátó,

természetszerű gazdálkodás kapcsolata

3. szeptember 9. szombat: Beszélgetés a kertészeti

növények kiskerti magfogásának jelentőségéről, szerepéről

Sajnálattal tudatjuk az érdeklődőkkel, hogy idei utolsó nyílt

napunk jégkár okozta problémák miatt elmarad!

Belépődíj felnőttek részére 1000 Ft

Programelőzetes:

Új időpont! szeptember 16. helyett szeptember 23-án

4. szeptember 23. szombat: II. Tolna megyei Gyümölcsész nap  A program időben kikerül majd a blogra is!

 

A nyílt napok tervezett programja:

9 órakor megérkezés

9:15-től a gazdaság (kert és erdőkert) bemutatása szakmai vezetéssel

10:30-tól egy árnyékos helyen az érdeklődőkben felmerülő kérdések alapján tudjuk kölcsönösen tapasztalatainkat megosztani (számunkra ez mindig nagyon tanulságos)

12:00-12:30 között lehetőséget biztosítunk saját vegyszermentes termékeink megvásárlására is feleslegünkből

12:30-13:00 ebédidő (Ebédet csak azok számára van módunk biztosítani, akik egy héttel korábban jelzik igényüket! A belépő nem tartalmazza az ebéd árát! Részletekről egyeztessünk!)

13:00-15:00 Szemléletformáló interaktív körüljárása a megadott témának: Rövid felvezetés után gondolatok, élmények, tapasztalatok megosztása, cseréje.

A jelentkezés módja:

A programra előzetes bejelentkezés szükséges az aldottmenedek.kukac.gmail.com címen. (Adjanak meg jelentkezésükben telefonszámot, hogy a program hirtelen változása, esetleges elmaradása esetén tudjunk jelezni.)

A levél tárgyaként szerepeljen a :"nyílt nap" kifejezés.


Megközelíthetőség: Nagyszékely zsák falu Tolna megye északi részén, kevés forgalommal. Pincehely felől van bekötőútja. Sajnos tömegközlekedéssel nem lehet 9 óra előtt bejutni a faluba, de a programot nem tudjuk későbbre tolni a felmelegedések miatt. Ezért kérem a bejelentkezőket, jelezzék, hogy merről érkeznének és hányan, hátha tudunk telekocsi szervezésben valamit segíteni. A falugondnoki autó is tud a Pincehelyi vasútállomásról behozni embereket, ha időben (három nappal előtte) jelezzük a hivatalnak az igényt.