Áldott menedék

AZ EMBERHEZ MÉLTÓ ÉLET MEGVALÓSÍTÁSÁNAK KÍSÉRLETE

Beszámoló a kihelyezett odúkban dokumentált költésekről a 2016-os évben

A Göcsej TA által megírt és támogatást nyert Gyümölcsészháló című pályázat keretében 2016 év elején kaptunk odúkat, etetőt, madáritatót is. Mint bemutatókert, vállaltuk, hogy még tavasz előtt kihelyezzük és legalább az első 5 évben megfigyeljük és dokumentáljuk, hogy használták e a madarak őket, és milyen fajok költöttek bennük. Januárban helyeztük ki a berendezéseket, és egész évben lelkesen figyelte a család a madarak mozgását.

Az „A”-típusú odúból (bejárati nyílás átmérője 28 mm) 3 db-ot kaptunk, melyek közül egy teljesen üres volt, egyben volt némi alapanyag összehordva, de nem költöttek benne, egyben viszont a tenyészidőszakban kétszer is költött egy széncinege pár.

A „B”-típusú odúból (bejárati nyílás átmérője 32 mm) 3 db-ot kaptunk, melyek közül egyben volt alapanyag, de nem költöttek benne, egyben egyszer, és a harmadikban pedig kétszer is költött egy széncinege pár.

A „C”-típusú odúkból (bejárati nyílása szögletes) 2 db-ot kaptunk, melyek közül az egyikben volt alapanyag, de nem költöttek benne, a másik pedig üres volt.

A „D”-típusú odúkból (bejárati nyílás átmérője 45 mm) 2 db-ot kaptunk. Ezeket nagyobb madarak részére ajánlják, de ezzel a rámenős széncinkék és verebek mit sem törődtek. Az egyiket egy verébpár töltötte csurig, a másikban egy széncinege pár lelt tágas otthonra.

A veréblakótelepnek csak egyik lakását foglalta le egy széncinke, a többi négyben csak próbálkoztak a verebek fészket rakni, de lehet, hogy a cinkét zavarta az állandó veszekedésük.

A kis odúkon túl kaptunk fülesbagolynak kosarat, kuviknak egy jó nagy hengert, macskabagolynak egy méretes odút és gyöngybagolynak egy nagy ládát. Falunkban nem hemzsegnek az említett bagolyfélék. Azért helyeztük ki ezeket a költő alkalmatosságokat, hátha bevonzanánk őket. Sajnos mindegyik üres volt.

Fontos megemlítenem, hogy már a berendezések kihelyezésével járó munkálatok is nagy tapasztalatokat rejtettek. Rá kellett jönnünk, hogy nagyon fontos a megfelelő erősségű kötözőanyag a rögzítésükhöz, nehogy a költési időszak közben szakadjon el. Számolnunk kell a szél okozta mozgással, ami kikezdheti a köteleket és eltörheti a drótot is.

Nagyon érdekes volt megfigyelni, hogy a fészkek alapanyaga egy ekkora területen is mennyire függ a közvetlen közelben fellelhető anyagoktól. Volt a patakpartnál olyan fészek, melynek jó része nádbugából állt. Akadt a ház környékén olyan fészek, melynek jó része a téglán növő moha és háziállatok szőre volt. Egyben mindegyikre együttesen jellemző volt, hogy rengeteg madártollat építettek bele, melyek forrása elég rejtélyessé tette, milyen távolságokra képesek elrepülni csak azért, hogy tollhoz jussanak.

Összességében nagy élményt nyújtott nekünk és gyermekeinknek is, hogy ezek a költőhelyek jobban ráirányították figyelmünket a nálunk élő, kertünkben menedéket és élelmet találó segítőinkre. Megfigyelhettük közelebbről a szülők serény gyűjtőmunkáját, hallgathattuk az odúból kiszűrődő fiókacsipogást. Úgy gondolom, hogy ezek a tapasztalatok segítenek minket, hogy átlátva jobban az életciklusukat, tevékenységüket, egyre tudatosabban fogjuk tudni meghozni döntéseinket a kertünkben és környezetünkben ránk váró feladatokkal kapcsolatosan. Köszönjük még egyszer a Göcsej TA-nak a lehetőséget.

Gyümölcsész kiadványok

A tavasszal lezárult  Gyümölcsészháló című pályázatnak több kiadvány is szerepelt a terveiben. Ezek megvalósultak maradéktalanul.

A legelső volt a sorban az Ingyen napszámosok, vagyis a kertünk és környezetünk hasznos állatai.

A második a program során létrejött bemutatókertek múltját, jelenét mutatja be, gyűjtötte egybe:

A harmadik Horváth-Szováti György tollából a Gyümölcsészkonyha. Gyuri régóta kutatja az egészséges táplálkozás módját, vegetáriánus sportember, kinek a szemlélete nagyon jól passzolt a gyümölcsészet szellemiségéhez, miszerint szezonálisan, változatosan, jó minőségű alapanyagokból (a saját kertünkből) kellene élelmünket minél kevesebb művelettel előállítani. Gyuri a tavalyi gyümölcsésznapunkon a látványfőzésre lett meghívva Sopronból, és felkeltette az érdeklődését a Göcsej TA munkatársainak. A programsorozatban több megyében is elhívták utána látványfőzést csinálni, és a kiadvány elkészítésére is felkérték. Kiderült, épp gyűjti az anyagot egy saját könyv megírásához. Reméljük, hamarosan azt is reklámozhatjuk!:)

A negyedik az Első zalai gyümölcsészkönyv című kiadvány aszalásról szóló fejezetét tartalmazza bővített kiadásban aszalókemence tervrajzzal.

Az ötödik egy szemléletformáló kiadvány a talaj éltetésével kapcsolatban kifejezetten kiskerteseknek. Attila sokat dolgozott rajta! Egyetemi tanulmányainktól már régen elrugaszkodtunk, de még így is sok új kutatás nagy változásokat idézett elő eddigi világképünkben, ezért hát mindenkinek kötelező olvasmány!:)

Akinek felkeltették az érdeklődését a füzetek, és szeretne kézbe vehető papírformában hozzájuk jutni, vegye fel velünk vagy a Göcsej TA-val a kapcsolatot. E-mail címünket megtaláljátok az Elérhetőség fül alatt az oldal tetején!

Akiknek letölthető formában is megfelelnek a kiadványok, akkor a linkre kattintva látogassák meg a Göcsej TA honlapját: http://www.gocsejta.hu/index.php/kiadvanyok

Itt sok már érdekes anyagot is találhattok, érdemes körülnézni a filmek és egyéb hasznos anyagok között is. A pályázat keretében a Gyümölcsész Hírmondót is elindították, reméljük, lesz folytatása is. Ezekbe is olvassatok bele!

A pályázat lezárása közben a Göcsej TA másik projektjében nyomtatásra került a Göcsej és Őrség hagyományos almafajtái után a körtefajták felmérésének eredményei is. Ez is beszerezhető nálunk! Ára 2100 Ft.

Gyümölcsész Vándorkiállítás

A kiállítás képi anyaga áprilisban készült el a Göcsej TA egyik vezető alakja, Lázár Péter irányításával. Először Budapesten állították ki a Természettudományi Múzeumban. Ott két hétig volt látható. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a kiállítás második állomásaként a Simontornyai vár szerepel. Ezzel is elismerték a Tolna megyében folyó gyümölcsészeti tevékenységünket. Reméljük, sokan megtekintik majd, és újabb tagokkal gyarapszik ennek hatására a Tolna megyét és környékét lefedő Gyümölcsészháló.

Várunk minden érdeklődőt szeretettel!

Íme a plakát:

Nyitott kertek (2016. április 23.)

Idén nagyon különleges nyílt napunk volt április 23-án. A Göcsej TA Gyümölcsészháló című pályázatának záró akkordja volt ez a nap, amikor is az összes gyümölcsész bemutatókert egyszerre volt látogatható az egész Dunántúlon. Kapunkat 9 órakor nyitottuk meg a látogatók előtt, akik izgatottabbnak tűntek olykor mint én magam.

A nyílt nap nem volt idegen dolog számunkra, hiszen évek óta ilyen rendszerben fogadjuk az érdeklődőket, és mutatjuk be életmódunkat, kertünket. Az volt a szokatlan számunkra, hogy egy egész napot kellett kitöltenünk programmal, és nem láttuk előre, hogy a bevont szereplők (vásárosok és programadók) illetve a látogatók egymásra találnak e. Mini vásárunkat alkotta Nagy Sándorné, helyi szövőnő portékái, Szakáll Margó befőttjei és fűszerei, Kolozsi Anna kecsketejből készült sajtjai és egyéb termékei, végül a mi lekvárjainkról, aszalványainkról se feledkezzünk meg. A pályázatban készített füzetek és Gyümölcsész Hírmondó színesítették a kínálatot.

A pajtánkban kialakított nyári konyha a vásár mellett lehetőséget adott a salátakészítésre. Háromféle nagyon finom salátából válogathattak a résztvevők, melyeket Gyergyói Noémi készített el. Az alapanyagokat a vegyszermentes kertünkből frissen szedtük. Sok finom háziszörpből is válogathattak az édesszájúak. Fenyőrügy zselé, meggy-, málna-, mirabolán (cseresznyeszilva) szörp volt a kínálatban.

A kaszálón állítottunk fel egy nagy sátrat a Dunaújvárosról érkező Ökologistic Természetvédelmi Alapítvány számára, akik főleg gyerekprogramot hoztak, hogy családi nappá válhasson ez az alkalom. Rengeteg újrahasznosítási ötletet láthattunk!

Ezen kívül felnőttek számára is hoztak látnivalót. Az ő nevükhöz kötődik a Hangák nevű kezdeményezés, mely a háztartás zöldítését célozza meg több szempontból (magyar gyártó, közösségi rendelés, biológiailag lebomló alapanyagok stb.). Elhozták termékeiket, helyben is lehetett vásárolni tőlük.