Áldott menedék

AZ EMBERHEZ MÉLTÓ ÉLET MEGVALÓSÍTÁSÁNAK KÍSÉRLETE

Nagyszékelyi magbörze 2015. március 5.

Blogunk elkészülése előtt szerveztünk egy magcsere lehetőséget kicsiny falunkban. Íme a plakát szövege:

Magbörze

 

Március 5-én 16 órától az Iskola épületében

megrendezésre kerül az idei mag csere.

 

A rendezvény lehetőséget kínál arra, hogy a nagyszékelyi és környékbeli kiskert-tulajdonosok találkozhassanak, megismerjék egymás bevált kertészeti fajtáit, és kicserélhessék a magokat illetve a hozzájuk kapcsolódó kertészeti tapasztalatokat is.

 

A magbörze ideje alatt diavetítőn mutatjuk be kiskertben termeszthető növényeink változatosságát.

Idén egy előadással is színesítjük a programot!

17 órától Juhász Attila tart rövid előadást a biológiai növényvédelem már létező vívmányairól „Élő készítmények” címmel.

 

Akinek van saját fogású, életképes vetőmagja, melyet szívesen ajánl másoknak kipróbálásra, kérjük, ne hagyja otthon!

Mindenki hozzon magával tasakokat és tollat!

 

Várunk minden érdeklődőt programunkra!

 

Nagyszékelyi KÖRTE

 

Élménybeszámoló:

A hangulat nagyon családias volt. Sok kisgyerekes család volt jelen, a babák kézről kézre jártak. Főleg a beköltözött családok képviseltették magukat, a régi lakosok távolmaradtak. Volt néhány család, akik más településről érkeztek, és nagyon érdeklődőek voltak. Jelenlétüknek különösen örültünk.

Nagy tapasztalat volt, hogy a programban kevés időt hagytunk a magcserére, így az előadás nagyon eltolódott, későn tudtuk elkezdeni, annyira csereberéltek az emberek. Ezért sokan nem is tudták végighallgatni, mert menniük kellett haza. Akik viszont végighallgatták, úgy érzem, hasznosnak ítélték meg.

Az előadás kép és hanganyagához kattints ide: itt megtalálod.


Nyílt napok 2015

Rövid bemutatkozás azoknak, akik nem ismernek minket.

Négytagú a családunk (Nagyobbik lányunk 3 és fél éves, a kisebbik 3 hónapos). Nagyszékelyben, Tolna megye északi részén lakunk a Nagyszékelyi KÖRTE élőfalu kezdeményezés tagjaiként 2007 óta. Permakultúrás elvek szerint alakítjuk életterünket amennyire tőlünk telik. Szerény, sokak számára puritán életformát választottunk, önellátásra törekszünk. Ez mellett tájfajta-megőrzéssel foglalkozunk, egyelőre csak növényeink vannak (főleg zöldség és gyümölcs).

Szeretnénk lehetőséget biztosítani az érdeklődőknek, hogy megtekinthessék gazdaságunkat. Ha meglátogatna minket, ne habozzon, jöjjön el egyik nyílt napunkra, mert soron kívül nem vagyunk látogathatók.

2015-ben is szervezünk 3 nyílt napot, melynek keretében szervezettebben beleláthat munkánkba, életmódunkba.

Elmarad! Május 16. szombat Elmarad!

Július 11. szombat

Szeptember 12. szombat

 

Tervezett program:

9 órakor megérkezés

9:15-től Permakultúrás gazdaság (kert és erdőkert) bemutatása szakmai vezetéssel

10:30-tól egy árnyékos helyen az érdeklődőkben felmerülő kérdések alapján tudjuk kölcsönösen tapasztalatainkat megosztani (számunkra ez mindig nagyon tanulságos)

12:00-12:30 között lehetőséget biztosítunk saját vegyszermentes termékeink megvásárlására is feleslegünkből

12:30-13:00 között búcsú a gazdaságtól

A programra előzetes bejelentkezés szükséges a neonata.kukac.freemail.hu címen. (Adjanak meg jelentkezésükben telefonszámot, hogy a program hirtelen változása, estleges elmaradása esetén tudjunk jelezni.)

A levél tárgyaként szerepeljen a :"nyílt nap" kifejezés.

Belépődíj felnőttek részére 600 Ft

18 éves kor alatt ingyenes

Megközelíthetőség: Nagyszékely zsák falu Tolna megye északi részén, kevés forgalommal. Pincehely felől van bekötőútja. Sajnos tömegközlekedéssel nem lehet 9 óra előtt bejutni a faluba, de a programot nem tudjuk későbbre tolni a felmelegedések miatt. Ezért kérem a bejelentkezőket, jelezzék, hogy merről érkeznének és hányan, hátha tudunk telekocsi szervezésben valamit segíteni. A falugondnoki autó is tud a Pincehelyi vasútállomásról behozni embereket, ha időben (három nappal előtte) jelezzük a hivatalnak az igényt.

Juhász Attila és Bócsó Renáta

Tapasztalatszerzés 2015

Kedves Olvasó!

Rövid bemutatkozás azoknak, akik nem ismernek minket.

Négytagú a családunk (Nagyobbik lányunk 3 és fél éves, a kisebbik 3 hónapos). Nagyszékelyben, Tolna megye északi részén lakunk a Nagyszékelyi KÖRTE élőfalu kezdeményezés tagjaiként 2007 óta. Permakultúrás elvek szerint alakítjuk életterünket amennyire tőlünk telik. Szerény, sokak számára puritán életformát választottunk, önellátásra törekszünk. Ez mellett tájfajta-megőrzéssel foglalkozunk, egyelőre csak növényeink vannak (főleg zöldség és gyümölcs).


A tavalyi évben meghirdetett lehetőség kapcsán nagyon sok segítséget kaptunk. Ezen felbátorodva, és az ebből származó tapasztalatokat leszűrve szeretnénk idén is segítőket fogadni.

Íme a felhívás:

Segítőkész, lelkes, cselekvő típusú emberek jelentkezését várjuk, akik májustól szeptember végéig 1 vagy 2 hetet nálunk szeretnének tölteni, hogy belelássanak és kipróbálhassák ezt az életformát.  Családi berendezkedésünkből kifolyólag főleg hölgyek vagy párok jelentkezését várjuk! Elsősorban a háztartás vezetésében kél el a segítség, így nem előfeltétel, hogy kertészetben járatos legyen a jelentkező. Megpróbáljuk a jelentkező készségeihez, érdeklődéséhez igazítani a munkákat, amennyire ez lehetséges.

Szállást házban tudunk biztosítani (csak matrac van!), fürdési lehetőség kinti zuhany napkollektorral, alomszék kint és bent egyaránt, napi három húsmentes étkezés. A szálláson és étkezésen felül a rendelkezésünkre álló anyagi javainkból származó juttatásokkal is próbáljuk meghálálni majd a segítséget. Napi minimum 5 óra aktív segítséget kérünk, a nap fennmaradó részével mindenki szabadon gazdálkodik. (Javasoljuk például a környék túraútvonalait, helyi értékek megtekintését, a közösség más tagjainak megismerését stb.)

A segítő beleláthat a vidéki életbe, az önellátás egy szintjébe, egy helyi energiaforrásokra és a kétkezű munkára alapozódó munkamenetekbe, a zöldség- és gyümölcstermesztésbe, feldolgozásukba, permakultúrás életmódba, tájfajta megőrzésbe stb.

Kérünk minden jelentkezőt, írjon egy rövid bemutatkozó levelet, és hogy milyen
időintervallum felelne meg számára. A levél Tárgyához írd be: "tapasztalatszerzés"
Elérhetőségünk: Bócsó Renáta : neonata.kukac.freemail.hu

Juhász Attila és Bócsó Renáta