Áldott menedék

AZ EMBERHEZ MÉLTÓ ÉLET MEGVALÓSÍTÁSÁNAK KÍSÉRLETE

Zöldségek magfogása a gyakorlatban II.

2016. szeptember 16-18.

Lehetőséget szeretnénk biztosítani az érdeklődőknek, hogy tapasztalatainkból, tudásunkból  merítkezve bátrabban fogjanak hozzá zöldségeik magfogásához, hogy ez által saját kezükbe vehessék családjuk ellátását, segíthessék a fajtát a tájhoz való alkalmazkodásában, tulajdonságainak javításában, megőrzésében.

Érkezés: szeptember 16. péntek

16 órától szállásfoglalás

18 órától kertnézés: Erdőkertünk és zöldségesünk megtekintése, a zöldségnövény tájfajták belehelyezkedése a rendszerbe

19 órától batyus vacsora, utána kötetlen beszélgetés

szeptember 17. szombat

9-ig batyus reggeli

9-13 óra között a legfontosabb kertészeti növények termesztése és szaporítóanyagainak megfogása, tisztítás, tárolás I. rész

13-14 óra között vegetáriánus meleg ebédet biztosítunk

14-18 óra között a legfontosabb kertészeti növények termesztése és szaporítóanyagainak megfogása, tisztítás, tárolás II. rész

19 órától között batyus vacsora, utána kötetlen beszélgetés

szeptember 18. vasárnap

9-ig batyus reggeli

9 órától kertnézés: magfogások megnézése a kertben

10-13 óra között a legfontosabb kertészeti növények termesztése és szaporítóanyagainak megfogása, tisztítás, tárolás III. rész

13-14 óra között vegetáriánus meleg ebédet biztosítunk

Szállás:

  • Van lehetőség a faluban vendégfogadásra alkalmas házban megszállni (ágy, villany, fürdőszoba, angol WC) 2500 Ft/fő/éj áron. Kapcsolattartó: Horváth Irén: 06-20-2584-695
  • 2-3 személy részére a helyszínen saját házunkban (ágy helyett matrac, alomszék, villany, kerti zuhany, lavór) 1000 Ft/fő/hétvége
  • Sátorhelyet tudunk biztosítani ingyen!

Étkezés:

A reggeli és a vacsora batyus, ami azt jelenti, hogy mindenki hozzon magával annyi ételt, amennyit elfogyasztana. Mindezt közös asztalra tesszük, és mindenki kedvére válogathat a kínálatból.

Az ebéd húsmentes lesz. Az alapanyagokat saját vegyszermentes kertünkből szedjük le. Egy bőséges adag ára 600 Ft.

Fontos információk:

A képzés 4 fő jelentkezése esetén indul! Maximális létszám 15 fő.

A részvételi díj a teljes hétvégére személyenként (4 fő esetén) 5.000 Ft, de a jelentkezők létszámától függően arányosan csökken. (A szállás és étkezés ára még ehhez hozzáadódik!)

Minden jelentkező 3 féle zöldségmagot is választhat ajándékba.

Jelentkezési határidő: szeptember 12. (hétfő)

Érdeklődni lehet Bócsó Renáta 06-70-429-3843 vagy a neonata@freemail.hu e-mail címen.

Zöldségek magfogása a gyakorlatban I. rész

2016. július 8-10.

Lehetőséget szeretnénk biztosítani az érdeklődőknek, hogy tapasztalatainkból, tudásunkból  merítkezve bátrabban fogjanak hozzá zöldségeik magfogásához, hogy ez által saját kezükbe vehessék családjuk ellátását, segíthessék a fajtát a tájhoz való alkalmazkodásában, tulajdonságainak javításában.

Érkezés: július 8. péntek

16 órától szállásfoglalás

18 órától kertnézés: Erdőkertünk és zöldségesünk megtekintése, a zöldségnövény tájfajták belehelyezkedése a rendszerbe

19 órától batyus vacsora, utána kötetlen beszélgetés

július 9. szombat

9-ig batyus reggeli

9-13 óra között a hagymafélék termesztése és szaporítóanyagainak megfogása, tisztítás, tárolás

13-14 óra között vegetáriánus meleg ebédet biztosítunk

14-18 óra között a két éves zöldségnövények (pl.: cékla, gyökérzöldségek, téli retek stb.) termesztése, átteleltetése, magfogása

19 órától között batyus vacsora, utána kötetlen beszélgetés

július 10. vasárnap

9-ig batyus reggeli

9 órától kertnézés: magfogások megnézése a kertben

10-13 óra között a rövid tenyészidejű növények (pl.: borsó, nyári retek, saláta stb.) termesztése és magfogása és a vetőmagok tisztításának lehetséges módjai és a tárolás sarokpontjai

13-14 óra között vegetáriánus meleg ebédet biztosítunk

Szállás:

  • Van lehetőség a faluban vendégfogadásra alkalmas házban megszállni (ágy, villany, fürdőszoba, angol WC) 2500 Ft/fő/éj áron. Kapcsolattartó: Horváth Irén: 06-20-2584-695
  • 2-3 személy részére a helyszínen saját házunkban (ágy helyett matrac, alomszék, villany, kerti zuhany, lavór) 1000 Ft/fő/hétvége
  • Sátorhelyet tudunk biztosítani ingyen!

Étkezés:

A reggeli és a vacsora batyus, ami azt jelenti, hogy mindenki hozzon magával annyi ételt, amennyit elfogyasztana. Mindezt közös asztalra tesszük, és mindenki kedvére válogathat a kínálatból.

Az ebéd húsmentes lesz. Az alapanyagokat saját vegyszermentes kertünkből szedjük le. Egy bőséges adag ára 600 Ft.

Fontos információk:

A képzés 4 fő jelentkezése esetén indul! Maximális létszám 15 fő.

Az részvételi díj a teljes hétvégére személyenként 5.000 Ft, de a jelentkezők létszámától függően arányosan csökken. (A szállás és étkezés ára még ehhez hozzáadódik!)

Minden jelentkező 3 féle zöldségmagot is választhat ajándékba.

 

Érdeklődni lehet Bócsó Renáta 06-70-429-3843 vagy a neonata@freemail.hu e-mail címen.

Idén a következő képzésünk szeptemberben lesz, melynek témája felöleli a most kimaradó fontosabb zöldségnövények magfogását!

 


Mindennapi kenyerünk

Május 21-én először vezettem le egy szervezett kenyérsütéses programot. Ilyen alkalmak megszervezése valójában régóta dédelgetett álmom, és ez volt a próba. Tapasztalatom volt már közös kenyérsütésekkel kapcsolatosan. Volt, amelynél hasonló lelkülettel igyekeztük gyúrni a tésztát is. De olyan még nem volt, hogy a kenyérrel kapcsolatos hagyományokat, szimbólikákat adtam volna át. És a legkényesebb dolog az időzítés volt, hogy vajon mondandóm bele fér e a kelesztési időbe, és hogy kellően összeszedett és érthető leszek e.

Azt gondolom így utólag, hogy nagyon jót tett, hogy ismerősök jöttek el erre az alkalomra, nem pedig idegenek. Szeretem, amikor emberek együtt mozdulnak, egy célért tesznek, még ha az a cél nem is nagyobb egy ebéd igényes elkészítésénél.

Jelentem: Minden terveim szerint sikerült!

Köszönöm a résztvevőknek, hogy eljöttek, és ez által fejlődhettem a kenyér témában.

Köszönöm, hogy befogadtátok gondolataimat.

Kívánom, hogy a magkovász mindannyiótok családjának összetartó ereje legyen!


Kívánom, hogy a hallottak hatására ki tudjatok bontakozni nőként, feleségként, anyaként, tudjátok megbecsülni a konyhában eltöltött időt, ahol mostantól a misztériumok hatját majd át ételeiteket. Ez által gyógyíthatjátok, segíthetitek családotokat és önmagatokat.

Jó utat kívánok ehhez a felfedező utazáshoz!

Gyümölcsész Vándorkiállítás

A kiállítás képi anyaga áprilisban készült el a Göcsej TA egyik vezető alakja, Lázár Péter irányításával. Először Budapesten állították ki a Természettudományi Múzeumban. Ott két hétig volt látható. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a kiállítás második állomásaként a Simontornyai vár szerepel. Ezzel is elismerték a Tolna megyében folyó gyümölcsészeti tevékenységünket. Reméljük, sokan megtekintik majd, és újabb tagokkal gyarapszik ennek hatására a Tolna megyét és környékét lefedő Gyümölcsészháló.

Várunk minden érdeklődőt szeretettel!

Íme a plakát:

Tapasztalatszerzés 2016

Idén csak ismerősöket tudunk fogadni segítőként.  Talán jövőre meg tudjuk nyitni kapuinkat az ismeretlenül érkezők előtt is. Megértését köszönjük!

Ha mégis elszánt, látogasson meg minket valamelyik nyílt napunkon, és tegyen egy lépést felénk! Nyílt napjaink időpontját külön bejegyzésben találja meg.

Elhatározását köszönjük!

Nyitott kertek (2016. április 23.)

Idén nagyon különleges nyílt napunk volt április 23-án. A Göcsej TA Gyümölcsészháló című pályázatának záró akkordja volt ez a nap, amikor is az összes gyümölcsész bemutatókert egyszerre volt látogatható az egész Dunántúlon. Kapunkat 9 órakor nyitottuk meg a látogatók előtt, akik izgatottabbnak tűntek olykor mint én magam.

A nyílt nap nem volt idegen dolog számunkra, hiszen évek óta ilyen rendszerben fogadjuk az érdeklődőket, és mutatjuk be életmódunkat, kertünket. Az volt a szokatlan számunkra, hogy egy egész napot kellett kitöltenünk programmal, és nem láttuk előre, hogy a bevont szereplők (vásárosok és programadók) illetve a látogatók egymásra találnak e. Mini vásárunkat alkotta Nagy Sándorné, helyi szövőnő portékái, Szakáll Margó befőttjei és fűszerei, Kolozsi Anna kecsketejből készült sajtjai és egyéb termékei, végül a mi lekvárjainkról, aszalványainkról se feledkezzünk meg. A pályázatban készített füzetek és Gyümölcsész Hírmondó színesítették a kínálatot.

A pajtánkban kialakított nyári konyha a vásár mellett lehetőséget adott a salátakészítésre. Háromféle nagyon finom salátából válogathattak a résztvevők, melyeket Gyergyói Noémi készített el. Az alapanyagokat a vegyszermentes kertünkből frissen szedtük. Sok finom háziszörpből is válogathattak az édesszájúak. Fenyőrügy zselé, meggy-, málna-, mirabolán (cseresznyeszilva) szörp volt a kínálatban.

A kaszálón állítottunk fel egy nagy sátrat a Dunaújvárosról érkező Ökologistic Természetvédelmi Alapítvány számára, akik főleg gyerekprogramot hoztak, hogy családi nappá válhasson ez az alkalom. Rengeteg újrahasznosítási ötletet láthattunk!

Ezen kívül felnőttek számára is hoztak látnivalót. Az ő nevükhöz kötődik a Hangák nevű kezdeményezés, mely a háztartás zöldítését célozza meg több szempontból (magyar gyártó, közösségi rendelés, biológiailag lebomló alapanyagok stb.). Elhozták termékeiket, helyben is lehetett vásárolni tőlük.